ДТУ ПЕТ.АЕРО  (02) 3 22 22 01 • (02) 3 12 12 00 • GSM: +389 71 28 55 55

КИПАР

Легенда вели дека Афродита, грчката божица на љубовта, се родена и се издигнала од пената ("афорос" на грчки јазик) во близина на карпите покрај плажата "Афродита".

Брановите што се прекршуваат од карпите создаваат столбови на пена што островјаните велат дека изгледаат исто како самата божица. Меѓутоа, името на грчкото место, Petra tou Romiou (Карпа на Грчки), нема никаква врска со Афродита. Тоа е поврзано со грчкиот херој Дигенис Акритас, кој фрлал огромен камен кон неговите непријатели. Оние со кои промаувал слетале во морето - и станале туристички атракции.